Gastouder worden

Als kinderen uw passie zijn dan is gastouderopvang wellicht iets voor u! Als gastouder heeft u een leuke, maar ook een verantwoordelijke taak. Er wordt van u verwacht dat je een veilige, liefdevolle en stimulerende omgeving voor de opvangkinderen creëert.

De opvang kan bij de ouders thuis plaatsvinden of in uw eigen huis, waar u bijvoorbeeld de opvang kan combineren met de zorg voor uw eigen gezin. De opvangtijden kunt u in overleg met de ouders afspreken, zodat u zelf een indeling van uw eigen vrije tijd kunt maken om aan andere activiteiten (hobby’s) mee te kunnen doen.

Gastouderopvang is kleinschalig (max. 6 kinderen). Hierdoor is er meer persoonlijke aandacht voor de kinderen, wat een positief effect heeft op de stimulering en ontwikkeling van de kinderen.

Als gastouder biedt u een afwisselend programma aan activiteiten en begeleiding die aansluiten bij de leeftijd en het niveau van de kinderen.

Als gastouder kunt u altijd een beroep doen op de kennis en ervaring die we bij Gastouderbureau Pompidoe in huis hebben om u te ondersteunen. Als gastouder ontvangt u een vergoeding per uur per kind voor de uren die u opvang verleent (in overleg met de ouder wordt de hoogte van de vergoeding vastgesteld).

Om deze mooie en verantwoordelijke taak te mogen uitvoeren als officieel geregistreerde gastouder zijn er een aantal voorwaarden, waaraan voldaan moet worden:

 • De gastouder dient in het bezit te zijn van:
 • Een geldig certificaat kinder-EHBO
 • Een diploma helpende zorg en welzijn, niveau 2 of één van de andere 120 erkende diploma’s
 • ingeschreven staan in het personenregister kinderopvang . En bij opvang in het huis van de gastouder moeten
 • alle thuiswonende huisgenoten van 18 jaar en ouder ook ingeschreven staan in het personenregister kinderopvang.

Hieronder volgen een paar veelgestelde vragen met antwoorden over het gastouderschap.

Wanneer ben ik een erkend gastouder?

 • Als u staat ingeschreven in het landelijk register kinderopvang (LRK)

Hoe kan ik mij inschrijven in het landelijk register kinderopvang?

 • Wanneer u bij het gastouderbureau een kopie hebt ingeleverd van de gevraagde diploma’s, en een kopie van uw identiteitsbewijs, maakt het gastouderbureau een aanvraag voor u klaar die naar de gemeente waar de opvang plaats gaat vinden, wordt gestuurd.
 • De gastouder moet zich zelf inschrijven (indien nodig ook de huisgenoten van 18 jaar en ouder in het personenregister kinderopvang. Hiervoor is een VOG nodig die niet ouder mag zijn dan twee maanden. Pompidoe kan de VOG’s digitaal voor je aanvragen.

Waarom moet je staan ingeschreven in het LRK?

 • Om een gecontroleerde en kwalitatief goede, veilige opvang te kunnen garanderen.
 • Ook is het voor de ouders belangrijk omdat ze alleen in aanmerking voor kinderopvangtoeslag kunnen komen als een gastouder staat ingeschreven in het LRK.

Kan ik mij aanmelden om gastouder te worden als ik nog niet aan alle voorwaarden heb voldaan?

 • Ja, dat is geen probleem. Bij gastouderbureau Pompidoe  zullen we u helpen om aan de benodigde diploma’s en de verklaring omtrent gedrag te komen.
 • Ook dragen we bij in de kosten die hiervoor gemaakt moeten worden.

Heeft u interesse om gastouder te worden? Schrijf u dan in via het aanmeldformulier. Wilt u eerst nog aanvullende informatie? Vul dan het contactformulier in.