Voordelen gastouderopvang

Gastouderopvang vindt plaats in door ons gecontroleerde woningen

Gastouders bieden opvang in hun eigen woning of bij u thuis. Gastouderbureau Pompidoe controleert of de woningen zowel binnen als buiten op de juiste manier is ingericht, op de juiste manier gebruikt wordt en afgestemd zijn op de leeftijd van de kinderen. Zo zorgen we er gezamenlijk voor dat kinderen veilig zijn en ongestoord kunnen spelen. Deze controle doen we voordat de opvang gestart wordt. Daarna nemen we jaarlijks een Risico-inventarisatie en Evaluatie van Veiligheid en Hygiëne af.

 

Gastouderopvang is professionele opvang
Gastouders zijn professionele opvoeders. Zij beschikken allemaal over een diploma ‘Helpende Zorg en Welzijn’ en een certificaat Eerste Hulp aan Kinderen. Daarnaast is iedere gastouder ingeschreven in het personenregister kinderopvang. Wanneer er opvang bij gastouders thuis plaatsvindt, moeten alle huisgenoten van 18 jaar en ouder ook in het personenregister ingeschreven staan. Gastouders die zich aansluiten bij Pompidoe kunnen rekenen op vakkundige ondersteuning en begeleiding. Pompidoe wordt ieder jaar door de GGD gecontroleerd. De GGD legt haar bevindingen vast in een openbaar inspectierapport dat is in te zien via de website van het Landelijk Register Kinderopvang.

 

Een kind is meer op zijn gemak bij een gastouder
Uit recent onderzoek blijkt dat kinderen die opgevangen worden bij gastouders, zich beter op hun gemak voelen dan kinderen in een andere vorm van kinderopvang. Ze voelen zich veiliger en meer ontspannen genieten meer van de activiteiten waarmee zij bezig zijn. Gastouders kunnen door de kleinere groepsgrootte meer aandacht geven. Door de kleine groepsgrootte blijft het geluidsniveau veel lager dat in bijvoorbeeld een kinderdagverblijf.

 

Veel aandacht bij de koppeling van ouder aan de gastouder

Pompidoe zoekt naar een geschikte combinatie van vraag- en gastouders. Pompidoe houdt hierbij rekening met wensen zoals opvangtijden, werkdagen, geloofsovertuiging en hoofdlijnen in de opvoeding. Op het moment dat beide partijen hebben kennisgemaakt en besluiten te starten met de opvang, is een ‘koppeling’ tot stand gebracht. Pompidoe houdt contact met de vraagouder en de gastouder om te evalueren of de opvang naar tevredenheid verloopt.

 

Gastouderopvang is flexibel

Doordat gastouder opvang flexibel is, is deze opvang zeer geschikt voor ouders die onregelmatige tijden werken of een wisselend werkrooster hebben.

 

Gastouderopvang is voordeliger

Wanneer u de opvang via een gastouderbureau hebt geregeld, kunt u in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. U kunt hier berekenen waar u recht op hebt.

Bij Chr. Gastouderbureau Pompidoe betaalt u geen inschrijfkosten of kosten voor het tot stand brengen van een opvangcontract. Omdat u tijdens uw vakanties en feestdagen niet hoeft te betalen en u ook geen dagdelen opvang hoeft af te nemen bij een gastouder bent u voordeliger uit. U betaalt per afgenomen uur.

Daarnaast is het uurtarief voor gastouderopvang via Pompidoe voordeliger dan bij een andere vorm van officiële kinderopvang. Dit kan u al snel enkele honderden euro’s voordeel per jaar opleveren ten opzichte van een andere vorm van kinderopvang, zoals het kinderdagverblijf of de BSO.