Herhaling EHBO

Ondanks de omstandigheden en Coronamaatregelen hebben alle herhalingscursussen Eerste Hulp aan Kinderen voor onze gastouders plaats kunnen vinden dit jaar. Hier zijn we heel blij mee! In samenwerking met Van Wincoop Veiligheidstrainingen zijn er 5 cursussen georganiseerd. Net als voorgaande jaren was er ook nu weer een LOTUSslachtoffer bij de training aanwezig, met wie de cursisten de geleerde handelingen direct konden oefenen. Het leuke hiervan is dat door de aanwezigheid van een Lotus een realistische situatie ontstaat, waarbij de gastouders moeten zien uit te vinden wat er aan de hand is en hoe zij dan moeten handelen.

De gastouders hebben onder andere geleerd hoe zij een moeten reanimeren. Hierbij werden verschillende technieken behandeld voor volwassenen, kinderen en baby’s. Kinderen en baby’s moeten namelijk op een andere manier gereanimeerd worden dan volwassenen omdat zij een andere bouw en een snellere hartslag hebben. Daarnaast hebben de cursisten geleerd hoe zij wonden moeten behandelen, hoe zij bepaalde ziektebeelden kunnen herkennen, hoe zij steken en beten van planten moeten behandelen. Ook is de kennis over kinderziektes bijgespijkerd en hebben de cursisten geleerd welke acties zij moeten ondernemen bij botbreuken en verstuikingen, wat zeker belangrijke informatie is voor gastouders, aangezien de kans op een botbreuk bij jongens tussen 6 en 16 jaar 40% is en bij meisjes 28%.

Het is natuurlijk erg belangrijk dat de gastouders wéten hoe zij Eerste Hulp moeten geven aan kinderen, maar wat nog belangrijker is, is dat ze het ook kúnnen. Daarom hebben de cursisten in carrousel alle onderwerpen geoefend. De instructeurs zetten verschillende opstellingen klaar, zodat de cursisten in groepjes onder andere het verbinden van het wond en het reanimeren hebben kunnen oefenen.